Direct Huren Hoogeveen

Huren omstreken Hoogeveen

Sedum dak

Vanwaar deze vraag zult u zich misschien afvragen? Veel mensen houden zich tegenwoordig bezig met verduurzamen van hun huis en vaak komt dan de aanschaf van zonnepanelen als één van de eerste mogelijkheden naar boven. Echter niet alle daken zijn even geschikt voor zonnepanelen. Dat kan te maken hebben met de ruimte die er is of met de ligging. Wellicht is het aanleggen van een dak met beplanting dan een goed alternatief.

Wat is een sedum dak eigenlijk?

Een sedum dak is een dak bedekt met planten. Het wordt ook wel een groendak genoemd. In verreweg de meeste gevallen worden vetplantjes gebruikt, omdat deze plantjes heel sterk zijn en goed tegen ons regenachtige klimaat kunnen. Ze nemen het vocht op in de bladeren, waardoor ze het ook bij droogte goed uit houden. En u zou het misschien niet verwachten, maar zo’n mooi groen dak verlengt de levensduur van uw dak! De beplanting beschermt uw dak namelijk tegen zon en regen en daardoor ook tegen grote temperatuurverschillen.

Draagt een groendak bij aan verduurzaming?

Het antwoord op deze vraag is ja! Allereerst is het namelijk zo dat een groendak een isolerende werking heeft. In de zomer is het lekker koel en in de winter houdt het de warmte in het huis juist vast. Verder zijn dit soort daken goed voor het milieu, omdat het CO2 en fijnstof uit de lucht opneemt en het regenwater vasthoudt. Nog een bijkomend voordeel van een groendak is dat het ook geluid isoleert. Telt u daarbij ook nog de verhoging van de levensduur van het dak op, dan moge duidelijk zijn dat een groendak zeker bij zal dragen aan de verduurzaming van uw huis.

Kosten en onderhoud

Een grove schatting voor de prijs is zo’n €50,- per vierkante meter. Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanleg van groendaken. Het is dus zeker aan te bevelen dit even na te vragen bij uw eigen gemeente.
 Het onderhoud van een groendak valt mee. Af en toe zal de afvoer moeten worden gecontroleerd op verstoppingen en soms moet er onkruid worden verwijderd. Wel moet bij de aanleg van een sedum dak rekening worden gehouden met het gewicht. Een groendak weegt nogal wat en niet elk bestaand dak kan dit gewicht dragen.