Direct Huren Hoogeveen

Huren omstreken Hoogeveen

Dit is waarom goed ventileren zo belangrijk is

Ook het ventileren van je woning of werkplek staat al weken/maanden op de lijst met basisregels tegen corona. Maar waarom eigenlijk? Een goede ventilatie van de woon- en werkomgeving is van groot belang voor onze gezondheid. Door ventilatie krijgt schimmel weinig kans om te groeien, ademen we schonere lucht in en is er minder warmteverlies, luchtstroom en kou. Er zijn verschillende manieren van ventileren, die we hieronder bespreken.

Natuurlijk ventileren

Natuurlijke ventilatie vindt plaats via ventilatieroosters, kleppen, naden en kieren. Om op een natuurlijke manier normaal te kunnen ventileren is het verstandig om altijd het ventilatierooster open te zetten. Het is het beste om het raam op een kier te laten staan ​​zodra je thuiskomt. Daarnaast moet het rooster minimaal één keer per jaar goed worden gereinigd met een stofzuiger of borstel. De binnendeur mag niet te dicht bij de vloer komen, omdat dit de normale luchtstroom belemmert. Zijn deze deuren te lang, maak ze dan wat korter of plaats er een rooster in. Zorg tot slot voor extra ventilatie in de badkamer en keuken, zoals buisventilatoren.

Mechanisch ventileren

Wist u dat slechts 3 van de 10 woningen mechanische ventilatie hebben? Helaas, want mechanische ventilatie is een waardevolle aanvulling om zoveel mogelijk schone lucht in huis te krijgen. Mechanische ventilatie, zoals een buisventilator van 150 mm, zorgt ervoor dat vuile lucht constant wordt afgevoerd, terwijl ventilatieroosters en kleppen ervoor zorgen dat schone, frisse lucht de woning binnen kan komen. Zet mechanische ventilatie nooit uit. Dit mag alleen bij een calamiteit, de overheid eist dat deuren en ramen gesloten zijn, of tijdens onderhoud. Onderhoud ziet er als volgt uit:

  1. Maak het rooster en de klep minimaal één keer per jaar schoon;
  2. Onderhoud de motor elke 2 jaar;
  3. Reinig het afvoerkanaal elke 8 jaar.