Direct Huren Hoogeveen

Huren omstreken Hoogeveen

De stand van zonnepanelen

zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen en hun efficiëntie

Er zijn diverse facetten die bepalen hoe efficiënt zonnepanelen vergelijken zijn en hoeveel energie ze dus uiteindelijk opwekken en opleveren.

Natuurlijk is het belangrijk dat zonnepanelen zo veel mogelijk zonlicht op zich krijgen. Met andere woorden, het is cruciaal op welk dak of daken je de panelen monteert.

Wat is de meest effectieve plek voor zonnepanelen

De meeste energie kunnen de zonnepanelen leveren als ze op een dak liggen die ligt op het zuiden. Kies je echter voor een dak die is gericht op het zuidoosten of zuidwesten, dan verlies je wel wat opbrengst maar nog niet zo heel veel. Het lies is dan ongeveer vier a vijf procent.

De opbrengst word een stuk minder als je de zonnepanelen op een dak legt die op het oosten of westen ligt. Dan bedraagt het verlies ongeveer tien tot vijftien procent. Maar dit betekent niet dat de opbrengst dan onvoldoende is. Integendeel, met bovenstaande keuzes zal de opbrengst nog rendabel zijn. Helemaal als je bijvoorbeeld een aantal extra panelen plaatst die het verlies dan helemaal opheffen.

Leg je de panelen op een dak gericht op het noorden dan wordt het een ander verhaal. Dit is niet aan te raden.

zonnepanelen vergelijken

De beste hellingshoek voor zonnepanelen

Buiten het kiezen van het beste dakoppervlak is de hellingshoek een erg belangrijke factor.

Zesendertig graden is theoretisch gezien de meest optimale hellingshoek. Dit geld voor de situatie wanneer je de panelen op een plat dak legt.

Is je dak van zichzelf al hellend dan is een hoek van dertig a vijfendertig graden aan te raden.

Hierbij geld dat je zelfs bij een hoek van vijftien tot vijfenvijftig graden nog ruimschoots aan de gewenste opbrengst zult komen.

Stel nou dat je echt een steil dak hebt van meer dan vijfenzestig graden dan is het niet aan te raden hier panelen op te leggen. Dit is niet bepaald rendabel. De terugverdientijd zal dan fors oplopen.

De hellingshoek is vooral zo belangrijk om in de maanden met minder zonuren en een lagere zonnestand toch nog voldoende zonlicht op je panelen te laten vallen. Het gaat dan met name om de wintermaanden uiteraard. Je wilt ook in deze maanden natuurlijk opbrengst van je investering zien.

Het dakoppervlak

Je moet niet alleen kijken naar het gunstigste dakoppervlak qua zon die er op valt maar ook naar het totale aantal vierkante meters dat dit oppervlak bestrijkt.

Heb je een plat dak aan je huis of schuur bijvoorbeeld, dan moet dit minstens vijftien tot twintig vierkante meter groot zijn. Dit om het feit dat er dan genoeg panelen geplaatst kunnen worden om de investering rendabel te maken. In deze situatie gaat het dan om ongeveer acht panelen.

Bij een dak waar wel een hellend vlak in zit is dit veertien tot vierentwintig vierkante meter.

Voldoende vierkante meters is bovendien belangrijk om genoeg ruimte te hebben voor de complete installatie.

Zonnepanelen vergelijken

Voor je over gaat tot de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om de verschillende zonnepanelen vergelijken. Hiermee kun je een goede keuze maken.