Direct Huren Hoogeveen

Huren omstreken Hoogeveen

De olijfboom overwinteren – stappen naar succes

Bepaal het juiste moment voor overwintering

Er zijn geen regio’s in Nederland met een mild, bijna mediterraan klimaat. In deze gebieden kunnen olijfbomen zonder winterbescherming niet buiten overwinteren. Een tijdige vorstbescherming vanaf november is aan te raden. Met temperaturen rond het vriespunt is het voldoende om de plant in te wikkelen met een olijfboom winterhoes.

Bescherming tegen vocht ,net zo belangrijk als bescherming tegen kou

In de Middellandse Zee, Noord-Afrika en Klein-Azië hebben olijfbomen zich aangepast aan een heet, droog klimaat, maar ook aan koudere lage temperaturen op grote hoogte.

Maar één weersituatie is hen nogal vreemd: permanent vochtig of nat weer en de daarmee gepaard gaande verzadiging van de bodem met vocht.

Vooral natte zomers in Nederland hebben aangetoond dat in sommige gevallen vocht meer invloed heeft op olijfbomen dan op kou. Het kan vooral problematisch zijn als olijfbomen overwinteren en buiten te maken hebben met veel regen.

Door de lage temperaturen verdampt er weinig water waardoor de aarde in de pot steeds vochtiger wordt.

In het ergste geval treedt wateroverlast op, wat de boom zwaar belast. Als de olijfboom geel blad krijgt, is dat vaak een teken van te veel vocht.

In dit opzicht is bescherming tegen vocht net zo belangrijk als bescherming tegen kou. Een dak dat de olijfboom effectief beschermt tegen vocht is ideaal. Als een dergelijk dak bijvoorbeeld niet beschikbaar is onder een balkon, dan moet de pot in ieder geval worden verpakt met een olijfboom winterhoes. Dit kan voorkomen dat er te veel water in de aarde komt.

Welke olijfboom winterhoes is geschikt?

De hoes moet nauw aansluiten. Gebroken of afgescheurde takken zijn het gevolg van te kleine hoezen. Een te grote hoes biedt geen optimale isolatie en beluchting.

De olijfboom winterhoes is licht- en luchtdoorlatend. Ze kunnen meerdere jaren worden gebruikt en zijn zeker hun investering waard!