Direct Huren Hoogeveen

Huren omstreken Hoogeveen

Keuken op maat – in L-, U- of T-vorm?

De gemiddelde keukenruimte in Nederland is ongeveer 4 bij 2,5 m. Tal van huizen hebben zo’n ruimte voor het kokkerellen. Dat is niet piepklein maar ook niet echt royaal. Maar wel waar je het mee moet doen. Dat beseffen keukenproducenten maar al te goed. De meeste standaard opstellingen passen dan ook netjes binnen zo’n ruimte. Je spreekt dan van een standaard keuken. Als je voor een grote keuken in een showroom komt te staan, moet je wel voor ogen houden dat die dus niet in de standaard keukenruimte past. Die is bedoeld voor iets grotere ruimtes, vaak een keuken van 4 bij 4 m. Bevalt zo’n keuken uit de showroom en de prijs je heel erg, dan zal die keuken moeten worden aangepast. De inbouwkeuken moet dan bijvoorbeeld een stukje kleiner gemaakt. Je bestelt dan bij een keukenleverancier een keuken op maat

Een rechte keuken op maat

De absolute standaard keuken op maat, is een rechte keuken, dus alles op één lijn. Vroeger had je zulke keukens van wel 6 m lang. De moderne standaard keuken is niet langer dan 3,6 m. Dus die past goed aan een wand van 4m. Probleem bij dit soort keukens is het vaak geringe werkoppervlak omdat een deel van het blad ruimte maakt voor spoelbak en kookpitten. Ga je een rechte keuken voor jouw situatie op maat laten maken, dan heb je wel weinig kans dat er iets misgaat. Een variant is de rechte keuken met eiland. Dan heb je dus wel een grote keuken nodig of een keuken die vrij overloopt in je woonruimte. Omdat elke woonruimte weer anders is, heb je ontwerpkosten. Want een eiland moet esthetisch ogen en mag ook geen struikelblok zijn. 

Een hoekkeuken 

Ook wel de L-vormige keuken genoemd. Deze opstelling heeft iets meer werkblad dan een rechte keuken. De waterbak en het kookgedeelte zijn goed gescheiden. Vaak is een van de zijden van deze keuken voorzien van bovenkasten. Moet deze keuken op maat gemaakt voor jouw keukenruimte? Dan loop je snel tegen een ‘schoonheids probleempje’ op. Inkorten van de korte of de lange zijde gaat er snel lelijk uitzien. De korte kant moet altijd 150 cm blijven. Heb je een open keukenruimte? Dan kun je er ook nog een keukeneiland bij zetten.

Een U-vormige keuken op maat

De U-vorm is op z’n retour. Aan de ene kant jammer want in een U-keuken hoef je weinig heen en weer te lopen. Je kunt dan bijna draaiend al je keuken werkjes verrichten. Alles is eigenlijk binnen handbereik. Wel heeft zo’n keuken meer een praktische uitstraling dan een fraai design te bieden. Een U-keuken heeft twee ‘dure’ hoeken en is daarom nooit goedkoop. Minimaal moet de keuken een ruimte van 2,4 m bij 1,2 m hebben. Heb je een bredere keukenruimte? Perfect. Want een U-keuken op maat laten maken van 1,2 naar 1,5 m is veel beter.

Een T-vormige keuken

Dit type keuken komt veel minder voor. Hij is dan ook best prijzig. Je hebt een ruimte nodig die er niet om liegt want een T-keuken is vaak 4,2 m lang en het ‘schiereiland’ heeft dan een diepte van 3 m (inclusief doorloop). Handig om krukken ook bij te zetten. Een keuken op maat laten maken is vaak goed mogelijk maar drijft de oorspronkelijke aankoopprijs wel erg op.Ga jij een nieuwe keuken bestellen? Denk dat aan keukens van Keukenmall.